1.6.2023. 20:19
0
Italija poziva na dijalog između Kosova i Srbije
Potpredsjednik italijanske vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je da je važno održati dijalog između Srbije i Kosova.

Tajani je u Oslu, glavnom gradu Norveške, učestvovao na nezvaničnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.

Komentarišući tenzije između Srbije i Kosova, Tajani je rekao da je saveznike iz NATO-a obavijestio o razgovorima sa liderima Srbije i Kosova.

"Razgovaralo se i o situaciji na Balkanu. Dijalog između Srbije i Kosova treba da prevlada", rekao je Tajani te dodao:

"Iskazana je velika zahvalnost za posao koji radimo tamo. NATO će ostati u Balkanu. Turci i Britanci će također pružiti pojačanje ako bude potrebno", kazao je Tajani.

Tajani je također kazao da je na današnjem sastanku iskazano opredjeljenje za nastavak snažne podrške Ukrajini.

Sukobi su dogodili najprije u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu. Potom je u ponedjeljak došlo do sukoba demonstranata sa trupama KFOR-a kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina demonstranata.

Od ponedjeljka srpski građani svakodnevno protestuju u opštinama na sjeveru Kosova.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

NATO je nedavno odlučio da rasporedi 700 dodatnih vojnika na Kosovo i zadrži bataljon u pripravnosti u slučaju dalje potrebe.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.