6.10.2023. 14:07
0
Baerbock: Napetost između Kosova i Srbije ugrožava balkanski put ka evropskim integracijama
Njemačka ministrica vanjskih poslova je danas izrazila duboku zabrinutost Evropske unije nakon nedavne pucnjave između maskiranih srpskih naoružanih napadača i kosovske policije u kojoj su četiri osobe poginule, a napetosti su porasle u regionu, piše Associated Press.

U tekstu koji je prenio i Washington Post se navodi da je Annalena Baerbock boravila u Tirani, u Albaniji, na sastanku ministara vanjskih poslova uoči samita 16. oktobra o Berlinskom procesu, inicijativi Njemačke i Francuske za podsticanje šest zemalja zapadnog Balkana da nastave raditi na članstvu u bloku.

Ministri vanjskih poslova šest zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, sastaju se s Baerbock, te komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem i drugim visokim zvaničnicima bloka.

“Osnova mobilnosti u regionu je bezbjednost”, rekla je Baerbock prije početka sastanka i dodala da “tenzije poslednjih dana između Srbije i Kosova također ugrožavaju ovaj Berlinski proces”.

Baerbock je rekla da je “put ka Evropskoj uniji trebao bi biti brži i dublji” te da je Berlinski proces ključan u promoviranju povezanosti i saradnje u regionu.

EU nije smatrala da su ekonomije i političke institucije preostalih zemalja zapadnog Balkana spremne za integraciju u jedinstveno tržište EU trgovine bez granica i zapadnih demokratskih ideala.

Rat u Ukrajini stavio je integraciju Zapadnog Balkana visoko na dnevnom redu dok EU radi na oživljavanju svog procesa proširenja. Ukrajina također nastoji da se pridruži bloku, zajedno sa Moldavijom i Gruzijom.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.