17.10.2023. 12:52
0
U Beogradu se otkriva spomenik Draži Mihailoviću
FOTO: Blic.rs
Za danas je u Beogradu najavljeno otkrivanje spomenika ratnom zločincu i vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću.

Osim spomenika Mihailović će dobiti i muzej, odnosno, spomen sobu  u Bregalničkoj ulici, na mjestu njegove porodične kuće.

„Ono što znamo za Dragoljuba Mihajlovića jeste da je on ne samo ratni zločinac, nego i da je dugo godina vršio kolaboraciju, odnosno, da je sarađivao sa okupatorima“, rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Iz Sekretarijata za kulturu rekli su da je udruženje "Naša Drina" 25. jula ove godine podnijelo Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica inicijativu za podizanje spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću, ali i da prijava nije potpuna. Ono što su takođe naveli jeste da je, prema zakonu o planiranju i izgradnji, zabranjena izgradnja spomenika i spomen obilježja izvan površine javne namjene.

Međutim, kada je riječ o ovom muzeju, on se nalazi u privatnom vlasništvu, a tvorac cijele ideje je Igor Braunović, rukovodilac ekološkog pokreta "Naša Drina", rekao je Dragan Radenović koji je autor ovog spomenika.

- Kad sam saznao za "Našu Drinu" i upoznao gospodina Braunovića, bio sam oduševljen njihovom idejom koja je, prije svega, humanističkog karaktera. Ta neka moralna vertikala koju oni imaju i prirodni resurs je bilo ono što je mene motivisalo da prihvatim i rad na ovakvoj skulpturi. Ja imam privatne razloge, svi mi imamo naše privatne razloge zašto nešto uradimo - kaže Radenović za Blic.

- Od ljudi s kojima sam ovih dana u Beogradu pričao nitko nije bio iznenađen, a kamoli šokiran ovom inicijativom. A i zašto bi jer se radi tek o jednom u nizu primjera revizije srpske prošlosti koja (javno) traje nekoliko desetljeća i koja se najbolje očituje upravo u normalizaciji i revitalizaciji srpskog nacionalističkog pokreta odgovornog za nacionalno i vjerski uvjetovane masovne zločine, navodi profesor Hrvoje Klasnić.

Otkrivanje spomenika je danas u 17 sati, a Radenović kaže da ne očekuje incidente prilikom otvaranja.

Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Nemačkom, nakon čega je streljan. Dragoljub Draža Mihailović bio je komandant četničkih formacija u toku Drugog svetskog rata, koje su počinile brojne zločine. U periodu od 5. do 11. februara 1943. četnici su ubili više hiljada Bošnjaka u Pribojskom, Pljevaljskom, Fočanskom i Čajničkom srezu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.