21.11.2023. 18:37
0
Srbija odgovorila Radmanu: "Želimo dokaze, odmah"
FOTO: X
Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova je "netačnima" nazvalo tvrdnje hrvatskih vlasti da je protjerivanje srbijanskog diplomate recipročna mjera za protjerivanje hrvatskog diplomatskog predstavnika iz Beograda te je od hrvatske strane zatražilo dokaze na kojima temelji svoju odluku.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova u Zagrebu je protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskoj ambasadi u Hrvatskoj, odgovorilo na jučerašnje protjerivanje iz Srbije prvog sekretara hrvatske ambasade u Beogradu Hrvoja Šnajdera.

Srbija je protjerala prvog sekretara, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska protjeravši diplomatu na višoj funkciji snažnije uzvratila Srbiji, Grlić Radman je u utorak novinarima rekao da je "to stvar odabira".

Srbijansko ministarstvo je kasnije ocijenilo da su "netačne tvrdnje" Grlića Radmana i MVEP-a da je riječ "o recipročnim mjerama".

Mediji Šnajdera proglasili špijunom

U saopćenju se navodi kako Novaković svojim djelovanjem u Hrvatskoj "nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove". 

- Zahtijevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost prekršiti odredbe Bečke konvencije - navodi ministarstvo.

Nasuprot tome, u slučaju hrvatskog diplomate Šnajdera riječ je o "dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaviještena", stoji u saopćenju. Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom, odnosno da je vrbovao za rad za hrvatsku službu.

- Ovom prilikom, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije želi pozvati Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske da uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dvije države, umjesto da svojim potezima dodatno podriva dobrosusjedske odnose i mir i stabilnost u regionu - zaključuju.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ranije danas je održao press konferenciju.

- Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno - rekao je Grlić Radman o srbijanskog protjerivanju hrvatskog diplomate, prvog sekretara ambasade Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera. Grlić Radman je rekao da je Hrvatska poduzela recipročnu mjeru.

- Odlučili smo da se savjetnik ambasade Srbije u Hrvatskoj Petar Novaković proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena ambasadorici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH - rekao je.

"Nisu nam dali razlog za protjerivanje hrvatskog diplomate"

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je hrvatski diplomat protjeran iz Srbije. 

- Hrvatskom ambasadoru nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće - kazao je.

Na pitanje o napisima srbijanskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbama za špijunažu, rekao je: 

- Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara. Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno - rekao je, prenosi Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.