23.4.2024. 12:00
0
Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. juna
Zastupnici srbijanske Skupštine usvojili su izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu spojeni s već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna.

Za izmjene i dopune zakona glasovalo je 168 zastupnika među kojima su i zastupnici dijela opozicije, odnosno stranaka koje su donijele odluku o izlasku na beogradske izbore u junu.

Usvojenim izmjenama rok za raspisivanje lokalnih izbora pomjera se sa 120 na 150 dana prije isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umjesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Na izbore će, kako je najavljeno izaći Zeleno lijevi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA najavile da neće sudjelovati jer smatraju da nema vremena za poboljšanje izbornih uvjeta do 2. juna.

"Vlast od 1. aprila nije ništa učinila kako bi ispunila prva dva uvjeta, uredila birački popis i otvorila javni servis Radio-televizije Srbije za opoziciju", kazao je predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović te dodao da će se borba te stranke nastaviti neizlaskom na "farsu od izbora", prenosi Beta.

Srbijanska opozija smatra da ni novi izbori neće biti pošteni ukoliko se ne primijene ključne preporuke ODIHR-a i to uspostava ažuriranog popisa birača, omogućavanje ravnomjernog pristupa opozicije u medijima koje kontrolira vlast, ponajprije javnom servisu (RTS).

Opozicija zahtjeva da se izbori u Beogradu održe istovremeno kad i svi drugi lokalni izbori u Srbiji, ali tek kad budu primijenjene sve preporuke međunarodnih promatrača.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.