17.5.2024. 22:48
1
Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića
Nakon cjelodnevne rasprave, Sabor Hrvatske je izglasao 16. Vladu od nezaviisnosti Hrvatske na čijem je čelu Andrej Plenković.

Plenković je prethodno predstavio u Saboru program i članove nove koalicijske Vlade koju su dogovorili HDZ i Domovinski pokret. Najavio je glavne odrednice i zadaće svoje treće Vlade u četverogodišnjem mandatu.

Vladu je podržalo 79 zastupnika, protiv je bilo 61, a 1 suzdržan.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade položili su zakletvu pred zastupnicima, obavezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak države.

Saboru je u petak predstavljen i četverogodišnji Program nove Vlade, temelji se na pet prioriteta: uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto plaću od 1600 eura, minimalnu bruto plaću od 1250 eura te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta. Predviđa i rasterećenje gospodarstva za dodatnih 135 miliona eura neporeznih i parafiskalnih nameta, poticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 miliona eura. Za modernizaciju željezničkog prometa u idućih deset godina uložit će se šest milijardi eura u željezničku infrastrukturu.

Do 2030. godine, stoji u programu nove Vlade, osigurat će se mjesto u vrtiću za svako dijete, a od školske 2027./28. godine jednosmjenska nastava. Plenkovićeva treća Vlada također planira udvostručiti jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete, dati godinu dana mirovinskog staža majkama za svako rođeno dijete, te povećati novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Povećat će i iznose doplatka za djecu za sve skupine korisnika, te minimalnu studentsku satnicu na 7,81 eura. Usto, do kraja njenog mandata, mirovine bi se trebale povećati za najmanje 30 posto te će prosječna mirovina iznositi najmanje 750 eura, a za 30 posto povećat će se i socijalne naknade.

Vlada najavljuje smanjenje listi čekanja u zdravstvu na sve pretrage za dodatnih 30%, povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30%, na vrijednost od 3,8 milijarde eura.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.