20.7.2024. 13:29
0
Oglasio se Europol o akciji u Crnoj Gori u kojoj su pale vođe jednog od deset klanova
Iz Europola su naglasili da su crnogorske vlasti ove sedmice uhapsile devet osoba, koje se smatraju metama visoke vrijednosti, a bili su na ključnim pozicijama u organizacijama za trgovinu drogom zapadnog Balkana. Iz Europola su se zvanično oglasili povodom akcije "General".

- U ovoj akciji ciljano je ukupno 19 osoba. Četvorica su optužena u zatvoru, a petoro je još u bjekstvu. Ova akcija je rezultat nacionalnih istraga, saradnje i razmjene informacija putem Europola između australijske federalne policije i policije Novog Južnog Velsa, crnogorskog Specijalnog odjeljenja policije (Specijalno policijsko odjeljenje) i Uprave za borbu protiv droga Sjedinjenih Država (DEA). Istraga je pokrenuta nakon što su organi za sprovođenje zakona presreli 1,8 tona kokaina iz Evrope u Australiju između 2020. i 2021. godine - tvrdi se u saopćenju Europola.

Ciljane osobe bile su usko povezane sa raznim crnogorskim kriminalnim ćelijama aktivnim u okviru veće mreže trgovine drogom raširenom širom Balkana i dalje, dodaje se.

- Neki od osumnjičenih navodno pripadaju jednom od najozloglašenijih i najnasilnijih crnogorskih klanova, dok su drugi osumnjičeni da vode sopstvene nezavisne kriminalne grupe. Jedan od osumnjičenih, vođa ove kriminalne grupe, navodno je odgovoran za više ubistava počinjenih tokom ratova bandi - naveli su iz Europola.

Devet osumnjičenih su već poznati organima za sprovođenje zakona, jer su se pojavili u brojnim ranijim istragama o trgovini drogom, ukazuje se.

- Istražitelji su identifikovali da su mreže u kojima su igrali vodeću ulogu razvile veliku logističku mrežu kako bi olakšale trgovinu drogom iz EU u Australiju. Bili su u mogućnosti da snabdijevaju kokain iz zemalja porijekla i transportuju ga za konačnu distribuciju na evropskim i australijskim krajnjim tržištima. Dan akcije 17. jula 2024. doveo je do pretresa na 15 lokacija u Crnoj Gori, devet hapšenja, zapljene dokumentacije, 22 komada vatrenog oružja i 722 komada municije, 15 vozila, 2 plovila, luksuzne satove i gotovinu - naglašeno je u saopćenju Europola.

Posljednjih godina, kriminalne mreže Zapadnog Balkana sve više ciljaju na australijsko tržište droge, pošto je zarada od trgovine kokainom tamo znatno veća nego na evropskim tržištima, pojašnjava se.

- Ruta snabdijevanja uključuje Kolumbiju, Ekvador i Brazil, sa pretovarom preko južne Evrope i Afrike prema Australiji. Ako jedan kilogram kokaina košta nekoliko hiljada eura u zemljama porijekla, na australijskom crnom tržištu mogao bi dostići više od 100.000 eura. Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprinio ukupnoj koordinaciji slučajeva između različitih agencija u EU i šire - ocjenjuje se u saopćenju. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.