8.8.2024. 16:17
0
Kosovska policija uhapsila Srbe koji su čuvali nacionalističke grafite
Kosovska policija oglasila se povodom hapšenja lidera Srpske demokratije Aleksandra Arsenijevića i funkcionera te stranke Stefana Veljkovića.

Kako su naveli u dopisu medijima, njih dvojica privedeni su jer su sprečavali radnike da očiste grafite, a nakon saslušanja, pušteni su na slobodu, prenosi Kosovo online.

"Danas, 8. augusta oko 11 sati, na lokaciji kod mosta na u Sjevernoj Mitrovici okupilo se više osoba srpske nacionalnosti i oni su počeli da sprečavaju radnike, koji su ugovoreni i angažirani od nadležnog organa, da očiste neke grafite s nacionalističkim natpisima kao 'mržnja', 'sjeverna brigada' itd. koji su bili na trgu kod mosta", navodi se u saopćenju Kosovske policije.

Dodaje se da su spomenute osobe više puta upozorene da ne ometaju rad i odu s mosta.

"Međutim, isti su nastavili da ometaju i sprečavaju izvođenje radova, kao i da izazivaju i podstiču tenzije. Relevantne policijske jedinice, u cilju smirenja situacije i stvaranja mogućnosti za rad, prinuđene su da djeluju i isprate dvije osobe u policiju. Osobe su odvedene u pratnji do policijske stanice odakle su pušteni nakon saslušanja", dodaje se u saopćenju.

Iz Kancelarije za Kosovo rekli su ranije da su dvojica Srba privedeni "uz primjenu sile samo zato što su bili na mjestu na kom su Kurtijevi poslušnici željeli da uklone srpsku trobojku”.

“Njihovo brutalno privođenje dokazuje da su Srbi u pravu kada su vise nego zabrinuti za svoju sigurnost i egzistenciju na Kosovu, posebno u svjetlu namjere otvaranja mosta na Ibru što se danas i pokazalo brutalnim privođenjem i odmazdom, upravo u blizini mosta”, naveli su iz Kancelarije za Kosovo.

U međuvremenu dok su Arsenijević i Veljković bili u policiji, ispred policijske stanice u Sjevernoj Mitrovici okupila se kolona građana koja je nakon njihova puštanja iz pritvora zajedno s njima krenula ka glavnom mostu na Ibru.

Iako je bilo planirano da se građani spuste do glavnog mosta na Ibru, prosvjed je okončan u središtvu Sjeverne Mitrovice, a bile su primjetne jake policijske snage u blizini mosta.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.