4.9.2024. 13:57
5
Ko je bio Bora Đorđević - Od jednog od najboljih pjevača do četničkog vojvode: Odlikovao ga i Dodik nedavno a Vučić se oprostio danas
Rok muzičar Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, frontmen Riblje Čorbe, umro je u 72. godini nakon teške bolesti u bolnici u Ljubljani. Bora Čorba, rođen je 1. novembra 1952. u Čačku, u Srbiji. Najpoznatiji je kao osnivač, pjevač i glavni autor pjesama rok grupe Riblja Čorba. Prije toga bio je član grupa Zajedno, Suncokreti i Rani mraz zajedno s Đorđem Balaševićem.

Riblja Čorba je debitirala albumom Kost u grlu 1979. godine, koji je postigao velik uspjeh i odmah ih je lansirao među najvažnije bendove na jugoslavenskoj rock sceni.

Neki od najpoznatijih albuma grupe su: Mrtva priroda (1981.), Buvlja pijaca (1982.), Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (1984.) te Osmi nervni slom (1986.). Njihove pjesme, kao što su Lutka sa naslovne strane, Pogledaj dom svoj, anđele i Dva dinara druže postale su himne generacija.

Bora Čorba je do devedesetih godina svrstavan među najznačajnije muzičare Jugoslavije, da bi on poslije postao poznat po svojim nacionalističkim i pročetničkim stavovima.

Njegovi javni istupi i tekstovi pjesama često su izazivali burne reakcije i podijelili publiku.

Kritizirao je međunarodnu zajednicu, NATO i zapadne zemlje, posebno tokom NATO bombardiranja Srbije 1999. godine. Nakon pada režima Slobodana Miloševića Bora je nastavio izražavati svoje političke stavove, podržavajući različite političke stranke i ličnosti u Srbiji koje su imale radikalne ili nacionalističke stavove.

Na Krstovdan, u crkvi Svetog Ilije Proroka, drugi put je dobio titulu četničkog vojvode, što je izazvalo različite reakcije u javnosti.

Ceremonija proglašenja bila je popraćena pucnjima iz puške, guslama i pjesmom “Marš na Drinu”, dok su svi vojvode ustali na noge. Bora je dobio i odoru kao dar od ravnogorskog četničkog saveza, čiji su članovi brojali stotinjak ljudi.

U junu ove godine odlikovao ga je Milorad Dodik, za "izuzetne zasluge prema Republici Srpskoj".

Od njega se oprostio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Otišao je velikan, otišao je naš Bora. Zadužio nas je, svojom pjesmom i ogromnom ljubavlju prema Srbiji. Neka mu je vječna slava i Bog da mu dušu prosti. Svanulo je iznad crkve Svetog Marka, i tako će biti i u desetljećima koja dolaze", napisao je Vučić na društvenim mrežama.

 
5
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.