6.9.2024. 7:39
0
Kod Novog Pazara se prekopava teren zbog moguće masovne grobnice
Komisija Vlade Srbije za nestale osobe potvrdila je danas da su počele pripreme za raščišćavanje lokacije moguće masovne grobnice kod Novog Pazara i izgradnju pristupnog puta, poslije čega je planirana pretraga terena deponije "Golo Brdo".

Iskopavanja će se sprovesti na zahtjev Kosova, pošto je srbijanskoj strani dostavilo informacije o mogućnosti da su na tom mjestu pokopani posmrtni ostaci ubijenih albanskih civila, koji se više od dvije decenije vode kao nestali.

Šef jedinice Komisije za nestale Vlade Kosova Kuštrim Gara izjavio je Radiju Slobodna Evropa da su informacije o tom lokalitetu dobili od više svjedoka i da su pripreme terena počele 26. avgusta.

– Vjerujem da bi do sredine septembra trebalo da imamo datum za početak iskopavanja ili procjene lokacije, rekao je Gara.

Lokaciju su krajem avgusta, sa nadležnima Srbije i Kosova, obišli predstavnici tima za sudsku medicinu Euleksa.

Procjenjuje se da je tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine ubijeno više od 13.000 civila, većinom Albanaca, dok su hiljade nestale.

Istraživanje lokacije kod Novog Pazara dogovorile su Radne grupe za nestale Kosova i Srbije na sastancima u Ženevi, krajem januara i početkom jula ove godine.

(Erna H.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.