14.9.2024. 19:38
0
Analitičar o vojnom roku u Srbiji: To je sredstvo za jednu vrstu realityija i promocije politike
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je saglasnost za uvođenje obaveznog vojnog roka od 75 dana.

Saopštio je to na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije u Beogradu i vjeruje da će i Vlada usvojiti ovu odluku. Posljednji korak je potvrđivanje u parlamentu.

Vučić je ranije rekao da će vojni rok biti obavezan za muškarce, a dobrovoljan za žene, i da bi mogao da bude uveden naredne godne. Inicijativu je u januaru pokrenuo Generalštab Vojske Srbije.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, za Aljazeeru Balkans navodi da to neće izgledati kako je sam predsjednik zamislio.

"Odjednom se suočavate sa jednom ozbiljnom kontrolom, a to je kontrola mladih ljudi, koji će postaviti pitanje šta jedu, gdje su smješteni, a davno je prošlo vrijeme kad je obustavljeno službenog roka i sad je potrebno sve, od uređivanja infrastrukture, pa doslovce morate kupiti nove krevete, srediti prostorije u kojima će ti ljudi da žive, zatim sve ono što predstavlja logističku podršku, od naoružanja i opreme koje morate da izvučete iz skladišta, do uniformi koje moraju da se kupe. Treba riješiti problem hrane, podrške za sve to i pridobiti javno mnjenje", kaže Radić dodavši:

“Vojska je postala rigidna, ona je naravno uvijek politički instrument, ali prethodnih godina je bilo jasno da se pretvorila u sredstvo za jednu vrstu realityija za potrebe promocije politike”, dodao je Radić za Aljazeeru.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.