16.9.2024. 15:05
3
Gradonačelnik Beograda najavljuje izgradnju spomenika četničkom zločincu Draži Mihailoviću
FOTO: X
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je uoči sjednice grada Beograda novinarima obrazložio zbog čega se donosi rebalans gradskog budžeta i najavio nove projekte čije finansiranje treba obezbijediti.

Između ostalih projekata, Šabić je najavio i izgradnju spomenika ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Šapić je kazao da će se danas formirati komisija za spomenike i nazivanje trgova i ulica.

„Sad ću pozvati javno, ne mogu da utičem na tu odluku niti Grad Beograd može, ali mislim da izmještanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za sprski narod i izmještanje posmrtnih ostataka četiri narodnih heroja sa Kalemegdanske tvrđave“, kazao je Šapić, nazivajući je srpskom "najvećem kulturnom baštinom koja najmanje ima veze sa komunistima".

On je podsjetio da odluku o tome donosi Ministarstvo kulture, a gradonačelnik je obećao da će grad pomoći da se izvrši „kvalitetna ekshumacija i da se ta tijela premijeste“, ističući da neće nikome rasipati kosti.

Šapić je rekao da će zahvaljujući najavljenoj komisiji sutra pokrenuti zvaničnu inicijativu za izgradnju spomenika četničkom vojvodi iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa ispod Terazijske česme.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.