17.9.2024. 21:38
0
Kurti: "Prihvatio sam formiranje Zajednice srpskih općina, ali samo uz obostrano priznanje"
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je prihvatio formiranje zajednice srpskih općina (ZSO) ali pod uvjetom da budu ispunjene sve obaveze preuzete Sporazumom o normalizaciji odnosa sa Srbijom i Ohridskim aneksom, uključujući obostrano priznanje.

On je u dokumentarcu televizije Al Jazeera "Kosovo: Stvaranje države" rekao da je formiranje ZSO "naslijedio" od prethodnih Vlada Kosova i da je zajednica sada "dio osnovnog sporazuma".

Samouprava, ali...
- Član 7 kaže da srpska zajednica mora imati samoupravu. S druge strane, član 10 kaže da svi prethodno potpisani sporazumi moraju biti sprovedeni. Tako da to ne poričem. Međutim, samo u sklopu paketa normalizacije odnosa Kosova i Srbije uz obostrano priznanje - rekao je Kurti, prenijeli su mediji u regiji.
On je kazao da se ne može uzeti samo jedan sporazum i postaviti ispred osnovnog jer, kako je rekao, to nije "švedski stol".
- Kao paket sam rekao "da" za ZSO - rekao je kosovski premijer.
Kurti je dodao da nije samo premijer kosovskih Albanaca i ocijenio da prema Srbima na Kosovu postoji "pozitivna diskriminacija" u pogledu prava koje imaju.
- Mi imamo 93 posto albanskog stanovništva, ali ja nisam samo premijer Albanaca. Imamo četiri posto Srba i tri posto ostalih manjina - dodao je Kurti.

Sastanak u Briselu
Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, koji je danas u Briselu ugostio delegacije Beograda i Prištine, poručio je da mu je žao što se žurnim pitanjima nisu bavili u trilateralnom formatu.
Lajčak je na društvenoj mreži X naveo da je danas ugostio dvojicu glavnih pregovarača Kosova i Srbije i njihove delegacije na odvojenim sastancima.
- Žao mi je što se danas u trilateralnom formatu nismo pozabavili hitnim pitanjima. Ostajem na raspolaganju stranama i nastavit ćemo u narednim sedmicama - napisao je Lajčak.
Nakon bilateralnih susreta u utorak u Briselu, nije došlo do trojnog susreta jer je kosovski pregovarač Besnik Bislimi odbio da se sretne s predstavnicima Beograda.
Bislimi, s druge strane, kaže da do trilateralnog sastanka nije došlo jer Srbija "uvjetuje dnevni red sastanka s neprihvatljivim zahtjevima za Kosovo".
Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je pak pojasnio da je Bislimi odbio da sudjeluje na trilateralnom sastanku, jer je delegacija iz Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, poštanske usluge i pitanje primjene sporazuma o mostu na Ibru.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.