20.9.2024. 11:48
0
Politico: Vučić igra na dvije strane
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako nema nikakav interes raspirivati tenzije na Kosovu te dodao da iako u Briselu znaju koja strana blokira napredak u procesu dijaloga to nikad ne bi rekli javno ali da se i Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) slažu sa Srbijom.

Tokom boravka u Briselu gdje je sudjelovao na radnom ručku koji je za čelnike zapadnog Balkana organizirala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Vučić je u intervjuu za briselski Politico kazao kako nema nikakav odnos s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

“Ne želim sudjelovati u anti-Kurti kampanji ili ad hominem kampanji protiv bilo koga”, kazao je Vučić.

Kritičari kažu da Vučić igra na dvije strane time što ohrabruje Srbe na Kosovu da pružaju otpor a onda se ponaša kao žrtva kada Priština reagira, piše Politico te podsjeća kako Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova koje i dalje smatra svojim teritorijom.

Komentirajući navode da ga Kurti optužio za “neracionalnost” i “očaj” te da vodi “agresivnu kampanju za nove sukobe”, Vučić je odgovorio da, ako su neracionalnost i agresivnost to da se održe demokratski izbori, onda se zahvaljuje Kurtiju na tim epitetima.

Vučić je prošle sedmice, u jeku novih napetosti između Beograda i Prištine, predstavio niz mjera za rješavanje problema Kosova, među kojima je pored ostalog i zahtjev za poštene i slobodne izbore na sjeveru Kosova.

Vučić je također zatražio povratak srpskih sudija i tužitelja na dužnosti, povratak Srba u policiju na sjeveru Kosova, kao i hitno formiranje ZSO.

Kosovske vlasti drže kako je cilj njihovih akcija tokom kojih su zatvorili paralelne institucije Srbije uspostava ustavnog poretka na cijelom teritoriju Kosova, no Beograd optužuje Kurtija za represiju čiji je cilj protjerivanje Srba.

Istovremeno Kurti je tokom posjete Briselu zatražio rješavanje zahtjeva Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i ukidanje kaznenih mjera uvedenih prije više od godinu dana zbog situacije na sjeveru Kosova.

“Ispunili smo mnoge reforme, pokazali nepokolebljivu privrženost evropskim i demokratskim vrijednostima, kao i visok nivo institucionalne pripremljenosti. To smo dokazali Planom rasta, gdje smo prva zemlja koja je napredovala s potrebnim koracima, kao što je podnošenje Reformske agende”, napisao je Kurti na Facebooku.

No Evropska unija i SAD istaknuli su krajem avgusta zabrinutost zbog nekoordiniranih akcija kosovske policije i zatvaranja ureda lokalne uprave koje podržava službeni Beograd i upozorili Prištinu da ne povlači jednostrane poteze.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.