19.11.2015. 21:25
0
Pariz i Moskva najavili nova žestoka bombardovanja položaja ISIL-a u Siriji i Iraku
Jelisejska palača je objavila saopćenje u kojem je napisano da je predsjednik Francoise Hollande naredio "intenziviranje" operacije zračnih napada protiv grupe Islamska država (IS) u Siriji, ali i u Iraku.

"Francoise Hollande je dao instrukcije neophodne za intenziviranje vojnih operacija koje su u toku da bi se potukao IS u Siriji, kao i u Iraku", napisalo je predsjedništvo u saopćenju objavljenom nakon sjednice Vijeća odbrane.

Ovo Vijeće odbrane, koje se sastalo u četvrtak u 17.00 sati, imalo je za cilj da se ustanovi stanje operacija koje se izvode da bi se saznali odgovorni za napad 13. novembra u Parizu i njihovi saučesnici", prema saopćenju, kako je prenijela agencija Le Point.

-Vijeće je proučilo sve mjere namijenjene jačanju zaštite naših građana na našoj teritoriji. Ono je spomenulo modalitete diplomatskog tretmana situacije u Siriji, posebno posjete predsjednika Republike Washingtonu (24. novembra) i Moskvi (26. novembra), kao i prijedloge rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija - navodi se u saopćenju predsjedništva.

Francoise Hollande je već u ponedjeljak najavio pred parlamentom koji se sastao u Kongresu u Versaju, intenziviranje operacija protiv grupe IS u Siriji, ali nije spomenuo Irak. 

Ruska vojska je saopćila da je započela u četvrtak treći niz "masovnog" bombardiranja gađajući džihadističku grupu Islamska država (IS) u Siriji, gdje Moskva od 30. septembra izvodi kampanju zračnih napada.

"Danas (...) ruska avijacija je pristupila trećem nizu masovnih bombardiranja protiv nelegalne oružane grupe na sirijskom teritoriju", saopćilo je ministarstvo odbrane.

Između 13.40 i 14.30 sati, "eskadrila strateških bombardera u dugom rejonu akcije Tu-22 izvela je napad koncentriran na šest meta u pokrajinama Raka (na sjeveroistoku) i Deir Ezzoru (na istoku)", posebno na naftne rafinerije koje koriste "teroristi", skladište municije i radionicu za izradu granata, navedeno je u saopćenju, objavila je agencija AFP.

Sve mete gađane u ovim zračnim napadima su uništene, prema istom izvoru.

IS kontrolira većinu naftnih polja u Siriji, posebno u pokrajini Deir Ezzor.

Osim toga, između 06.00 i 06.20 sati, strateški bombarderi Tu-95 ispalili su iz ruskog zračnog prostora 12 raketa krstarica na mete IS-a u sirijskim pokrajinama Alep (na sjeverozapadu) i Idleb (sjeverozapad), prema saopćenju.

Ovi pucnji su ciljali "skladišta goriva, jednu tvornicu za izradu eksploziva, jedno komandno mjesto zapovjedništva terorističke organizacije IS u Idlebu", precizirano je.

IS nije implantiran u pokrajini Idleb.

Osim toga, ruska avijacija, bazirana u zračnoj bazi Hmeimim je gađala 138 meta u četvrtak širom Sirije, dodaje se u saopćenju.

Od 30. septembra, Rusija je saopćila da svakodnevno izvodi zračne napade protiv "terorističkih" meta da bi podržala vojne operacije režima iz Damaska, čiji je ona glavni saveznik.

U utorak, Rusija je najavila prvi niz "masovnih bombardiranja" protiv položaja IS-a u Siriji, nakon što je priznao da je rušenje ruskog aviona 31. oktobra na egipatskom Sinaju, u kojem su život izgubile 224 osobe bio napad za koji je odgovornost od prvog dana preuzeo IS. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.