26.12.2015. 14:26
0
U Velikoj Britaniji prijete poplave: Vojska u pripravnosti
Više od 100 upozorenja za ekstremne vremenske uslove, od kojih je sedam koji ukazuju na opasnost po život stanovništva, izdato je širom Velik Britanije.

Prognostičari upozoravaju da kišne padavine koje traju cijeli decembar i najveće su od kada se vrše mjerenja. Zbog toga je u određenim britanskim područjima vojska u pripravnosti kako bi spremni dočekali eventualne poplave, javlja Anadolu Agency (AA).

U Velikoj Britaniji tokom decembra prosječne kišne padavine iznose 145 milimetara po metru kvadratnom metru. Meteorolozi predviđaju da će u određenim regijama taj prosječni nivo biti nadmašen za svega nekoliko sati. Najugroženiji su Yorkshire, Cumbrija i Lancashire.

Širom Engleske i Velsa Agencija ua okoliš (EA) izdala je sedam upozorenja za teške poplave, 134 upozorenja i 118 signala za oprez. Ovo tijelo britanske vlade savjetuje građane Lancashirea da budu oprezni, prate kretanje vrijednosti padavina i vodostaja, te da se posavjetuju sa službama zaduženim za hitnu evakuaciju.

EA je upozorio da očekuju kako će preplaviti rijeke Clader, Ribble i Wyre. Krizni štab se sastajao nekoliko puta u proteklim danima, kako bi spremni dočekali eventualne poplave. Širom područja za koja se smatra da će biti najugroženija obilnim padavinama postavljeno je 85 nasipa kao zaštita od poplava.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.