2.1.2016. 15:42
0
Putin: SAD prijetnja za sigurnost Rusije
Vladimir Putin je 31. decembra potpisao zvanični dokumenat u kojem su Sjedinjene Američke Države okvalificirane kao prijetnja za sigurnost Rusije.
Taj dokumenat o “strategiji nacionalne sigurnosti Ruske Federacije” zamjenjuje verziju usvojenu 2009. godine, kada je Dmitrij Medvedev, današnji premijer, bio predsjednik. Ni NATO ni Sjedinjene Američke Države nisu tamo bile spomenute. U posljednjoj verziji, ruski predsjednik je rekao da "Rusija igra sve važniju ulogu na međunarodnoj sceni što je", prema njemu, "izazvalo reakciju zapadnih sila".

- Jačanje utjecaja Rusije se odvija na bazi novih prijetnji za nacionalnu sigurnost, koje su kompletne i međusobno povezane prirode - kažu autori dokumenta.

Uspostavljanje nezavisne politike, “na domaćem i međunarodnom planu”, izazvalo je “reakciju od SAD-a i njegovih saveznika, koji nastoje da sačuvaju svoju dominantnu ulogu u svjetskim poslovima”, dodali su, spominjući rizik od “političkih, ekonomskih, vojnih i tehnoloških pritisaka".

Ukrajinski sukob je doveo do napetosti na realaciji istok-zapad bez presedana nakon Hladnog rata. Pripajanje Krima u martu 2014. godine i podrška Moskve separatistima na istoku Ukrajine natjerala je Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da nametnu vežne sankcije Rusiji, koja je odgovorila ograničavanjem evropskog uvoza.

Prema dokumentu o nacionalnoj sigurnosti, Washington i Bruxelles su podržali “neustavan državni udar u Ukrajini”.
(Fena)
SADPutin
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.