17.1.2016. 15:34
0
Burkina Faso: Dvadeset i devet osoba poginulo u napadu IS-a
Dvadeset i devet osoba, od kojih su brojni stranci, poginulo je u ekstremističkom napadu na hotel i restoran u Uagadugu, glavnom gradu Burkine Faso.

Napad neviđenih razmjera u ovoj maloj afričkoj zemlji na zapadu. U novom bilansu, ministar unutarnje sigurnosti Simon Compaore, spomenuo je u subotu navečer 29 poginulih i tridesetak povrijeđenih.

Osim toga “175 osoba je spašeno”, rekao je on. Među preživjelima je i ministar rada Clement Sawadogo.

Većina poginulih su bijelci, saopćio je izvor blizak tužilaštvu, prema kojem je najmanje pet državljana Burkine poginulo. Poginuli su imali 18 različitih državljanstava, prema sigurnosnom izvoru iz Burkine. Šest Kanađana, dva Francuza, dva Švajcarca i jedan Amerikanac su među poginulima, saopćile su vlasti ove zemlje.

Tijela trojice džihadista su identificirana, svi su muškarci, precizirao je u toku noći Simon Compaore. Oni su poginuli u napadu u trajanju od dvanaestak sati koji su izvele snage reda Burkine, potpomognute specijalnim francuskim i američkim snagama. Jedan sigurnosni izvor je, međutim, spomenuo prisustvo najmanje četiri džihadista, od kojih su dvije žene.

Ministar unutarnje sigurnosti je precizirao da su napadači bili “vrlo mladi” – “najstariji nije mogao imati više od 26 godina”, i da su došli u automobilu s registracijom Nigera.

Odgovornost za akciju je preuzela u toku noći džihadistička grupa el-Kaide u islamskom Magrebu (Aqmi), koju je pripisao grupi El-Murabituneu, šefu džihadiste Mohtara Belmohtara, prema SITE-u, američkoj organizaciji koja prati islamističke internetske stranice, objavila je novinska agencija AFP, a prenio Le Point.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.