23.1.2016. 21:43
0
Oslo privremeno suspenduje povratak migranata iz Rusije
Norveška je danas saopštila da privremeno suspenduje povratak migranata iz Rusije, nakon zahtjeva Moskve.

"Rusko Ministarstvo vanjskih poslova kontaktiralo je juče norveške vlasti zbog povratka azilanata preko graničnog prelaza `Storski`", navodi se u saopštenju norveškog Ministarstva vanjskih poslova. 

U saopštenju se ističe da do daljeg neće biti više povratka migranata preko prelaza "Storski", kao i da ruske pogranične vlasti žele dodatnu koordinaciju u vezi sa povratkom migranata. 

Norveški ministar vanjskih poslova Borge Brende rekao je lokalnim medijima da su Rusi zahtjev uputili iz "sigurnosnih razloga". 

Oko 5.500 migranata, uglavnom iz Sirije, Afganistana, Iraka i Irana došlo je iz Rusije u Norvešku, koja je bila krajnja destinacija na njihovom putu preko Arktika ka Evropi. 

Norveška nije članica EU, ali je dio Šengenske zone. 

Norveška policija vratila je početkom sedmice 13 migranata autobusom u Rusiju. 

U novembru 2015. godine norveška Vlada je donijela odluku da migranti, koji su legalno živjeli u Rusiji ili su u tu zemlju ušli legalnim putem treba odmah da budu vraćeni u tu zemlju, jer je Rusija bezbjedna zemlja. 

(SRNA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.