29.1.2016. 22:34
0
UN: Trebamo održati mirovne pregovore kako bi smanjili nasilje i postigli prekid vatre u Siriji
Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura, danas je nakon sastanka s delegacijom sirijskog režima u okviru mirovnih pregovora u Ženevi izjavio da je potrebno pregovorima dati priliku kako bi se zaustavio rat u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

"Trebamo održati ove mirovne pregovore kako bi smanjili nasilje i bombaške napade, ukinuli opsadu u Siriji te postigli prekid vatre. Mora se zasigurno dati prilika pregovorima", rekao je De Mistura. 

Istakao je da je sirijski režim Bashara al-Assada iznio prijedlog da se odredi lista terorista. 

Naglasio je da je ipak potrebno pregovarati o temama koje je prethodno odredilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. 

Podsjetio je da se u Ženevi nalazi i Visoka pregovaračka komisija koju čine predstavnici sirijske opozicije, napominjući kako je to dobar znak za mirovne pregovore. 

"Naš dnevni red je vrlo jasan, a to je provedba odluka Vijeća sigurnosti. To su vlast, novi ustav i izbori pod nadzorom UN-a", rekao je De Mistura. 

Potvrdio je da je pozivnica upučena kako sirijskom režimu tako i opoziciji u toj zemlji.

"Pozvali smo režim i stigli su. Pozvali smo i Visoku pregovaračku komisiju i do njih je hoće li učestvovati. S nestrpljenjem čekamo da počnu pregovori. Kako bi pregovori prošli dobro poslao sam pozivnice relevantnim osobama kako bi se čuli i njihovi glasovi", kazao je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju. 

Na pitanje da li su na pregovore pozvani i Kurdi, De Mistura je kazao "to su pozivnice koja smo poslali. Nikoga nisam preskočio".

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju danas se sastao s delegacijom sirijskog režima u okviru mirovnih pregovora u Ženevi. Sirijski režim na pregovorima predstavlja 15-člana delegacija predvođena sirijski ambasador u Ujedinjenim narodima (UN) Basharom Jaafarijem. Sastanak De Misture s delegacijom sirijskog režima trajao je oko jedan sat.

De Mistura je danas također izjavio da bi u nedjelju mogli započeti pregovore s predstavnicima sirijske opozicije koji se nalaze u Ženevi.

Kako je planirano, predstavnici sirijskog režima i opozicije će tokom pregovora biti u posrednom kontaktu bez vođenja direktnih pregovora za istim stolom. Očekuje se i da specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura, koji je poslao pozivnice za učešće na pregovorima, održi odvojene sastanke s predstavnicima i skupinama.

Dnevni red mirovnih pregovora u Ženevi čini provedba mape puta dogovorene ranijom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Prema toj mapi puta, pod upravom Sirijaca tokom prvih šest mjeseci, odnosno do juna 2016. godine, strane u zemlji bi trebale okončati pregovore i formirati prijelaznu vladu, te u međuvremenu postići potpuno primirje na terenu. Također, u periodu od 12 mjeseci bio bi pripremljen novi Ustav i održani slobodni izbori. 

Prvi korak ka okončanju rata načinjen je 30. juna 2012. godine, ali ženevski dokument koji je bio rezultat tadašnjih pregovora nikada nije implementiran. Nakon tih pregovora dolazi do dviju novih rundi mirovnih pregovora, koji su propali zbog neslaganja o političkoj sudbini Assada.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.