7.2.2016. 17:04
0
Zapadna Obala: Grupa novinara i aktivista štrajkuje glađu kako bi pružili podršku novinaru al-Qaiku
Grupa palestinskih novinara i aktivista na Zapadnoj Obali, odlučila je jedan dan štrajkovati glađu i na taj način podržati palestinskog novinara Mohameda al-Qaika, koji već 74 dana štrajkuje glađu da bi ukazao na nezakonitost izraelske politike "administrativnog pritvora", javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćila Komisija zarobljenika i sindikat palestinskih novinara, jednodnevni štrajk glađu u gradu El-Bira, u blizini Ramallaha, počeo je sastankom u centru Crvenog križa.

U saopćenju predsjedavajućeg Komisije zarobljenika Isa Qaraki kazao je kako je izraleski sud sinoć Qaiku predložio da prvog maja bude pušten na slobodu, ali da on to nije prihvatio.

Qaraki koji je podsjetio na ozbiljnost situacije u kojoj se al-Qaik nalazi i da je pitanje vremena kada bi mogao umrijeti, pozvao je da se što prije riješi pitanje al-Qaikovog puštanja na slobodu.

Generalni sekretar Oslobodilačke organizacije Palestine Saib Ureikat je u pisanom saopćenju naveo kako će, ukoliko al-Qaik umre, za to biti odgovorne izraelske vlasti.

Al-Qaik je pod tvrdnjom da je "podsticao na nasilje" odveden 21. novembra 2015. godine iz kuće u Ramallahu, da bi potom bio pritvoren. Samo četiri dana kasnije, započeo je štrajk glađu.

Administrativni pritvor je dio izraelske politike prema Palestincima koja podrazumijeva držanje Palestinaca u zatvorima bez suđenja, uglavnom iz sigurnosnih razloga. Prema toj politici, pritvor se određuje od jednog do šest mjeseci s mogućnošću da bude produžen do pet godina, a odluku o tome donosi izraelski sud.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.