9.4.2016. 13:33
0
Analize pokazuju: Niko na svijetu nije siguran od terorizma
Terorističke organizacije napadima koje organiziraju od evropskih gradova pa sve do Pakistana, potresaju čitav svijet. Stručnjaci za borbu protiv terorizma ukazuju na globalnu prijetnju od terorizma koji je lice pokazao ne samo u Parizu i Bruxellesu, već i u Ankari i Lahoreu, u Pakistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručnjaci su ukazali na to da se teroristički napadi ne razlikuju jedan od drugog i da zemlje čitavog svijeta ujedinjeno treba da se bore protiv terorizma. 
Prema podacima organizacija pri Ministarstvu unutrašnje sigurnosti SAD-a u 2014. godini 32.700 osoba širom svijeta bile su žrtve terorizma, dok je taj broj godinu ranije bio gotovo dvostruko manji.

- Afrika na meti Boko Harama -

U posljednjih 15 godina posljedicom terorizma stradanje ljudi veće je za 29.000 u odnosu period od deceniju i po koji je prethodio. Poseban uticaj u Africi ima teroristička organizacija Boko Haram, dok je na Bliskom Istoku i Evropi to teroristička organizacija ISIS.

Nakon terorističkog napada 11. septembra 2000.godine u SAD-u, strašno lice terorizma ugledala je u Evropa.

U nekoliko koordiniranih terorističkih napada 13. novembra 2015. godine poginulo je 130 osoba.

Početkom 2016. godine, u terorističkim napadima 12. januara i 19. marta u Istanbulu poginulo je ukupno 18 osoba, 17. februara i 13. marta u Ankari stradale su 62, 22. marta u Bruxellesu 34, 25. marta u Iraku 32, 27. marta u Pakistanu 72 ljudi.

Teroristička organizacija Boko Haram osnovana je 2002. godine, a meta njenih napada često budu civili u zemljama kao što su Nigerija, Kamerun, Niger i Čad. Ova organizacija organizira i različite otmice civila, među kojima se nalaze i žene i djeca.

Različiti izvori navode kako je Boko Haram od 2009. godine ubio više od 20.000 ljudi.

- Na Bliskom Istoku Al-Qaida, ISIS i PKK -

Al-Qaida je u različitim napadima kao što su 2004. godine u Madridu i 2005. u Londonu usmrtila ukupno 254 osobe.

Jemenski ogranak Al-Qaide je preuzeo odgovornost za napad 7. januara 2015. godine na redakciju časopisa Charlie Hebdo u Parizu. Aktivnosti terorističke organizacije ISIS u posljednjih 18 mjeseci vidljive su na području Iraka, Sirije, Libije, Afganistana, Egipta, Alžira, Indije, Indonezije, Tunisa, Turske Filipina, Malija i Sudana. Posebno je aktivna na području Iraka i Sirije.

Teroristička organizacija PKK izvodi različite napade širom Turske, a posebno je aktivna na jugoistoku te zemlje. U 2015.godini neutralisano je 3.100 pripadnika organizacije PKK, a teroristi su ubili više od 200 pripadnika sigurnosnih snaga. 

(Aandolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.