10.4.2016. 11:45
0
U Srbiji urađena transplatacija srca
U Kliničkom centru Srbije (KCS) urađena je transplantacija srca, a zahvaljujući obitelji preminule osobe koja je dala suglasnost, presađena je i jetra i dva bubrega.

"Pacijent se odlično osjeća i organ je došao u posljednjem trenutku", rekao je dr Svetozar Putnik.

Pacijentu, koji ima 62 godine, prije 14 mjeseci ugrađena je umjetna crpka, jer je srčana slabost bila u završnoj fazi, prenosi Tanjug.

Prema riječima dr Putnika, rok trajanja tih crpki je ograničen, tako da je organ došao u posljednjem trenutku.

U ovom momentu oko 50 pacijenata u KCS, čeka na transplantaciju srca. Liječnici kažu da je u ovom slučaju donor bila žena koja je inače za života potpisala donorsku karticu, ali da je ipak obitelj morala dati suglasnost.

Osim srca, jetru je dobio dvadesetšestogodišnji mladić,  on se dobro osjeća i liječnici ga pripremaju za otpust, a transplantirana su i dva bubrega.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.