28.6.2016. 14:31
0
Guverner Rio de Janeira: Olimpijada u Riju mogla bi biti veliki neuspjeh
Šest sedmica prije početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, Brazilu još uvijek nisu odobreni fondovi za pojačane mjere sigurnosti te transport učesnika ovog velikog takmičenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guverner Rio de Janeira Francisco Dornelles u intervjuu za brazliski list "O Globe" rekao je kako se Brazil nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji.

"Ja sam veliki optimista, ali moramo biti realni. Ove Olimpijske igre mogu biti velike, ali ako ne preduzmemo neke korake, ova Olimpijada mogla bi postati veliki neupjeh", rekao je Dornelles. 

Organizatori Olimpijade u Riju suočeni su za zabrinutošću oko opasnog zika virusa, doping skandala uslijed kojeg je s radom prestala laboratorija za testiranje, visokom stopom kriminaliteta te političkim previranjima najviših političkih zvaničnika u zemlji u svjetlu opoziva aktuelne predsjednice Dilme Rousseff.

Prema tvrdnjama Donellesa, bez dodatnog novca, Rio može pokriti troškove policije "još samo nekoliko narednih dana".

Policijski službenici nisu plaćeni za prekovremeni rad više od šest mjeseci, a brazilska vlada prošle sedmice odobrila je paket pomoći za te svrhe u vrijednosti od 2,9 milijardi reala (850 miliona dolara).

Vlasti Rio de Janeira proglasile su "stanje javne propasti" prošle sedmice uslijed finansijskih problema pred početak Olimpijade koja će se održati od 5. do 21. augusta.

Dornelles je ranije za veliku krizu okrivio državnu vlast i njen odnos prema prihodima od cijene nafte koja je povećana. Rio se inače finansira prihodima naftnih polja sa svoje jugoistočne atlantske obale.

On je rekao kako bi ekonomska kriza mogla izazvati "potpuno kolaps u javnom zdravstvu, sigurnosti i obrazovanju" te pozvao druge savezne vlade u pomoć uoči Igara.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.