30.6.2016. 15:21
0
Njemačka spremna pomoći koliko god može
Njemačka je spremna pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji, ali i u prevazilaženju negativnih aspekata adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu.

"Želim da kažem da je Njemačka spremna pomoći koliko god može. Mi znamo koliko taj put može biti težak i frustrirajući i želim se zahvaliti svoj trojici članova Predsjedništva BiH koji su pokazali da su spremni raditi za napredak", izjavila je njemačka kancelarka.

Dodala je kako su svi svjesni problema pri provedbi SSP-a, kao i prepreka na koje nailaze vlasti u BiH, kao što je nezadovoljstvo poljoprivrednika u Republici Srpkoj, i kazala: "Vidjet ćemo koliko možemo pomoći."

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas su u službenoj posjeti Njemačkoj, gdje su se sastali sa predsjednikom te zemlje Joachimom Gauckom i potom sa kancelarkom Merkel.

Njemačka kancelarka je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim bh. Predsjedništva Izetbegovićem podsjetila kako je glavna tema razgovora bila evropska perspektiva BiH ocijenivši kako je od njene posljednje posjete BiH postignut veliki napredak na osnovu njemačko-britanske inicijative.

"Mogu vas uputiti na činjenicu da je kroz pomoć njemačko-britanske inicijative došlo do značajnog napretka, posebno što se tiče socio-ekonomskih reformi. Donesen je novi zakon o radu, reforma penzionog sistema, pokušaj da se privreda učini transparentnijom. Želimo da se nastavi taj rast", rekla je Merkel. 

Podsjetila je da je BiH u februaru predala zahtjev za članstvo u EU, dodavši kako proslijeđivanje tog zahtjeva o kojem će se odlučivati u drugoj polovini jula, zavisi od ispunjenja svih uvjeta, kao što su privredne reforme, pitanje uspostave mehanizma koordinacije i pitanje prilagodbe SSP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako BiH dobila ponudu od Evropske unije kakvu do sada nije dobila nijedna zemlja. 

"Ako želimo postati članica EU, mi moramo biti spremni da nosimo konkurencijski pritisak", kazao je Izetbegović dodavši kako je njemačku kancelarku zamolio da Njemačka pomogne BiH u finansijskom smislu kako bi se ublažio udar adaptacije SSP-a na privredu.

 "Imali smo još jednu dobru vijest za gospođu Merkel, a to je da je pokrenut put BiH prema NATO-u", dodao je. 

Na novinarsko pitanje o tome kako komentariše izlazak Velike Britanije iz EU, Izetbegović je rekao kako je BiH imala snažnu njemačko-britansku inicijativu te da se u međuvremenu "taj jedan motor, britanski, ugasio". 

"Ostao je snažan njemački uz nas. Eto, vidjeli smo i danas kakve su odluke i kakva je pažnja posvećena BiH od strane Njemačke. Mislim da će ono što će se dešavati sa Velikom Britanijom, eventualno neki referendumi u Škotskoj, Irskoj i slično, problemi koje će imati njihovi privrednici i turisti, dovesti do otrežnjenja u ostatku EU i da će se neke stvari koje su se sporije dešavale, ubrzano rješavati. Mislim da bi ovo moglo čak i ojačati Evropu i ostatak EU. Kada je BiH u pitanju, i čitav Balkan, ne govori se proširenju, mi smo opkoljeni teritorijom EU, i mi smo ustvari vakuum unutar te teritorije i treba taj vakuum prije ili kasnije popuniti", zaključio je Izetbegović. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.