20.7.2016. 9:20
0
"Uhapsili smo ekstremistu koji je planirao veliki napad na EURO"
Reda Kriket za kojeg se sumnja da je džihadist i koji je u martu uhapšen blizu Pariza, "sigurno" je planirao napad na Evropsko fudbalsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, rekao je u sinoć francuski premijer Manuel Valls pred zastupnicima.

Ovo je prva službena potvrda da je Euro 2016. bio na meti mreže tog 34-godišnjeg Francuza koja je razbijena a pripremala je, tvrde francuske vlasti,  napad "velikih razmjera", prenosi Hina.

- Od 2012. spriječeno je šesnaest napada, a posljednji zahvaljujući tome što je u martu u 2016. u Argenteuilu uhapšena osoba koja je u svojoj kući posjedovala pravi arsenal i eksplozivna sredstva velike snage te je sigurno planirala napad na Evropsko fudbalsko prvenstvo - rekao je Valls u govoru koji je održao pred zastupnicima na temu produženja izvanrednog stanja, prenosi Avaz.

Premijer je još u ponedjeljak navečer počeo iznositi informacije o tom napadu rekavši da je "uoči samog početka Eura" spriječen napad koji je mogao imati "velik broj žrtava".

Iz njegova se okruženja saznaje da nije riječ o novoj grupi, nego o francuskom državljaninu Redi Kriketu.

Premda su francuske vlasti bile zadovoljne što na Euru nije bilo terorističkih napada, četiri dana nakon njegova završetka, 14. jula, na državni praznik, u pokolju u Nici su poginule 84 osobe.


(Anesa Agović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.