19.8.2016. 11:21
0
Turska: Na istoku i jugoistoku zemlje demonstracije protiv terorističke organizacije PKK-a
U Vanu, gradu na jugoistoku Turske u kojem su pripadnici terorističke organizacije PKK-a izveli napad na policijsku stanicu, jučer je održana protestna šetnja, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su se okupili ispred džamije Hz. Omer i sa zastavama Turske u rukama hodali do policijske stanice na koju je napad izveden.

Okupljeni su uzvikivali slogane protiv terorističke organizacije PKK-a.

U ime grupe prisutnima se obratio glasnogovronik Incijative za civilno solidarisanje u Vanu, Garip Kizilkaya koji je podsjetio kako su u napadu poginule tri osobe, među kojima i jedan policajac. U tom napadu ranjeno je više od 70 građana.

“PKK-a ovim napadima pokušavaju kazniti građane Vana koji ne podržavaju njihovu politiku. Ubijanja civila u Diyarbakiru, Vanu i Elazigu pokazuju je ubijanje i prolijevanje krvi jedino što organizacija zna”, rekao je  Kizilkaya.

Mehmet Emin Tilki (90) koji je na šetnju došao kako bi osudio terorističke napade smatra kako Turska ne treba slušati zapadne zemlje.

Šetnji su se pridružili i predstavnici pojedinih političkih partija, načenici općina i predstavnici nevladinih organizacija.

U toku dana očekuju se demonstracije i protestne šetnje protiv terorističke organizacije PKK-a u nekoliko gradova na istoku i jugoistoku Turske, prvenstveno u gradovima Elazig i Diyarbakir.

Demonstranti u poslijepodnevnim satima bi se trebali okupiti ispred džamije Ulu, dok će se u Elazigu demonstranti okupiti na Trgu demokratije 15. jula, odakle će krenuti povorka. Šetnja će se završiti okupljanjem na Trgu Ahmet Ayar gdje je planirano organiziranje mitinga.

Održavanje demonstracija planirano je i u Mardinu, Bingolu, Siirtu i Batmanu.

S druge strane, u Diyarbakiru u septembru bi se trebao održati veliki miting protiv pokušaja državnog udara kojeg su 15. jula izvela vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO).

Planira se miting sličan onome koji je 7. augusta održan u Istanbulu. Podsjećamo, Mitingu demokratije i šehida na kojem su učestvovali predstavnici vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Partije) kao i opozicionih Partije nacionalnog pokreta (MHP) i Republikanske narodne partije (CHP), prisustvovalo je oko pet miliona ljudi. 

(Anadolu Agency)

 
VanTurska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.