2.9.2016. 15:42
0
Carl Bildt: Nema sumnje da iza pokušaja državnog udara stoji Fethullah Gulen
Bivši ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt poručio je da nema sumnje da iza pokušaja državnog udara u Turskoj, 15. jula, stoji Fetullah Gulen.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Bildt je kazao da ne postoji sumnja kako stručnjaka u Turskoj tako i izvan nje da se u centru pokušaja državnog udara u Turskoj nalazi Gulen i njegov pokret. 

Bivši švedski ministar je istakao da niko od svih sa kojima je imao sastanke, kako u Turskoj tako i izvan nje, nema sumnje da iza pokušaja državnog udara stoji Gulen. 

Naglasio je da mu je Gulen bio prva sumnjiva osoba onda kada je na televiziji vidio pokušaj državnog udara u Turskoj. Od tada pa do danas je jasno viđeno da se iza svega krije Gulen i njegova organizacija FETO. 

Izrazio je svjesnost o aktivnostima koje članovi FETO godinama sprovode. 

"Detaljno sam slušao o tome kako su se Gulenovi ljudi infiltirali u policiju i pravosudni sistem", pojasnio je Bildt.

Na pitanja o tome da li je Turska očekivala državni udar odgovarao je negativno. 

"Tako nešto sam smatrao da je nemoguće jer sam vjerovao da su te stvari završene godinama ranije", poručio je Bildt.

Prema njegovim riječima, tražiti i procesuirati one koji su učestvovali u pokušaju državng udara je najprirodnije pravo turske Vlade. 

Upozorio je da bi se Turska u slučaju da se pokušaj državnog udara podcijeni mogla naći u opasnosti od novog udara. Bivši švedski ministar je govorio i o važnosti posjete Turskoj generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda. 

Bildt je kazao da priča oko Gulena nije tema koju Evropljani mogu lako razumjeti. 

Podsjetio je da su zvaničnici EU i evropski lideri nakon 15. jula pružili podršku Turskoj i njenoj demokratiji. Bildt je poručio da je bilo potrebno da zvaničnici EU nakon pokušaja puča budu podrška Turskoj u većoj mjeri nego ranije. 

Govorio je i o sporazumu o readmisiji između Turske i EU i viznoj liberalizaciji kazavši da je sporazum kompleksan, ali ”jak”. 

"Niko ne kaže da je savršen, ali svi vide da sporazum ima svoje prednosti", pojasnio je Bildt.

Prema njegovim riječima, vizna liberalizacija je trebala biti riješena godinama ranije. Izrazio je uvjerenje da je potrebno intenzivirati i povećati sve vrste odnosa Turske i EU. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.