4.10.2016. 20:36
0
Afganistan: Američki vojnik poginuo u akciji na granici s Pakistanom
FOTO: Ilustracija
Američki vojnik je poginuo danas u Afganistanu od eksplozivne naprave prilikom prolaske njegove patrole u operacijama protiv grupe Islamska država u pokrajini Nangarhar, prema američkoj vojsci.

Vojnik je poginuo ”vodeći operacije s afganistanskim snagama”, navedeno je u saopćenju zapovjedništva američkih snaga u Afganistanu.

Incident se dogodio u okrugu Ačin, u pokrajini Nangarhar, na granici s Pakistanom.

Sjedinjene Američke Države imaju jnoš oko 9.800 vojnika u Afganistanu, njihov broj će se smanjiti na 8.400 sljedeće sedmice. Ovi vojnici su zaduženi za savjetovanja i obuku afganistanskih snaga, ali imaju i mandat da se direktno bore s grupom Islamska država, koja pokušava da se ubaci u Afganistan. Od ljetos, oni su izveli s aganistanskom vojskom brojne udare protiv položaja i boraca IS-a.

Američki i afganistanski vojnici procjenjuju da su opkolili džihadiste u tri okruga pokrajine Nangarhar, prema desetak početkom godine i da su sveli njihovo prisustvo na pola, na manje od 1.500 boraca, naveo je AFP. 


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.