30.10.2016. 13:01
0
Građani Moldavije prvi put u 20 godina biraju predsjednika
Oko 3,5 miliona građana Moldavije na današnjim izborima bira predsjednika što je prvi put u proteklih 20 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Mnogi analitičari tvrde kako će današnjim glasanjem Moldavci odrediti poziciju njihove zemlje na raskrsnici prema Evropskoj uniji ili će ta bivša sovjetska republika biti "vraćena u rusku orbitu".

Birališta koja su otvorena u 7 sati večeras će biti otvorena do 21 sat, nakon čega se do ponoći očekuju zvanični rezultati. Ovo je prvi put od 1997. da šef države bude biran općim pravom glasa. Favorit za mjesto predsjednika, od devet kandidata je Igor Dodon, lider Socijalističke partije. 
Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji većinu, drugi krug izbora slijedi 13. novembra.

Posljednja politička i ekonomska previranja u Moldaviji počela su 2014. godine kada je, uoči parlamentarnih izbora iz tri državne banke "nestala" više od jedne milijarda dolara. Uslijedile su masovne demonstracije i sukob građana sa policijom. Time je kulminiralo dugogodišnje nezadovoljstvo građana Moldavije koja je najsiromašnija evropska zemlja.

Podaci Svjetske banke pokazali su da gotovo 41 posto stanovništva živi s pet dolara dnevno. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.