1.11.2016. 16:35
0
Zemljotres pomjerio tlo za 70 centimetara
Površina zemlje u nekim područjima u Italiji potonula je ili se podigla do 70 centimetara nakon zemljotresa od 6,5 stepeni po Rihteru koji je prije dva dana pogodio centralnu oblast te zemlje, objavili su italijanski naučnici.

Satelitski snimci pokazali su da je zemljotres promijenio krajolik površine veće od 130 kilometara kvadratnih, prenose mediji. 

Najviše pomjeranja tla je u blizini gradića Norcije, koji je samo šest kilometara od epicentra. 

Nakon zemljotresa registrovano je još oko 1.100 manjih udara, uključujući 19 čija je magnituda bila između četiri i pet stepeni, te 240 magnitude između tri i četiri stepena, objavio je Nacionalni zavod za geofiziku i vulkanologiju. 

U zemljotresu koji je u nedjelju pogodio centralnu Italiju hiljade ljudi je ostalo bez krova nad glavom. Mnogi stanovnici spavaju u skloništima ili u svojim automobilima, jer nema drugih opcija za smještaj.

Zemljoters se osjetio u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, a stručnjaci su najavili nastavak seizmičkih aktivnosti koje bi se, nakon ovako jakog udara, mogle nastaviti narednih sedmica. 

Ovo je bio najsnažniji zemljotres koji je od 1980. pogodio Italiju, jednu od seizmički najaktivnijih zemalja u svijetu.

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.