10.11.2016. 19:10
0
Mjere predostrožnosti protiv širenja ptičijeg gripa
Austrija i Švajcarska preduzele su danas mjere predostrožnosti kako bi spriječili širenje ptičijeg gripa među živinom nakon što su otkriveni slučajevi oboljenja kod divljih pataka oko jezera Konstanca.

Austrija je naredila da sve farme unutar radijusa od kilometar od obale jezera, koje je i na granici sa NJemačkom, drže svoju živinu unutar prostorija. Švajcarska je preduzela slične mjere. 

Austrijske i švajcarske vlasti otkrile su početkom sedmice visoko patogenu vrstu virusa ptičijeg gripa H5N8 u tijelima nekoliko uginulih divljih pataka. 

Iz austrijskog Ministarstva zdravlja saopšteno je da se stvaranjem "zaštitne zone" spriječava širenje oboljenja sa ptica selica na domaću živinu i da će preduzete mjere biti sprovedene u koordinaciji sa Švajcarskom i NJemačkom. 

U Austriji, prema novim regulativama, vlasnici živinarskih farmi i vlasnici pernatih kućnih ljubimaca moraju najmanje jednom mjesečno ići na pregled kod veterinara. 

U Švajcarskoj farme sa više od stotinu živinadi moraju da prate životinje kod kojih su primijećeni određeni simptomi. 

Holandska Vlada juče je saopštila da je poljoprivrednicima u toj zemlji naređeno da živinu drže unutar prostorija nakon što su u nekoliko evropskih zemalja otkrivene divlje guske zaražene ptičijim gripom. 


(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.