21.11.2016. 21:38
0
U zračnim napadima na Halep poginulo 20 osoba: Mnogi civili ostali ispod ruševina
U zračnim napadima na istočni dio sirijskog grada Halepa, koji je pod opsadom snaga sirijskog režima, u ponedjeljak je poginulo 20 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Necip Ensari iz Civilne zaštite u Halepu za AA je istakao da je u naselju Sukkeri, koje je pod kontrolom opozicionih snaga, poginulo 20 osoba, dok su dvije porodice ostale zatrpane pod ruševinama.

Naglasio je također da ekipe Civilne zaštite pokušavaju doći do osoba koje se nalaze pod ruševinama.

"Vojni avioni svakodnevno izvedu preko 50 napada na područja u Halepu koja su pod opsadom sirijskog režima. Danas je u tom gradu na nekoliko mjesta izvršen masakr. U zračnom napadu na Sukkeri poginulo je najmanje 20 osoba", rekao je Ensari.

Dodao je da su dvije porodice u Sukkeriju ostale pod ruševinama, te istakao kako ekipe Civilne zaštite u vrlo ograničenim uvjetima pokušavaju doći do njih.

"Ekipe Civilne zaštite su ispod ruševina jedne zgrade u Sukkeriju uspjele izvući jednu živu osobu. Vojni avioni su još uvijek na nebu iznad Halepa. U napadima na područja pod kontrolom opozicionih snaga oštećena je i oprema Civilne zaštite, dok su skoro u potpunosti uništena dva centra Civilne zaštite. Nemamo ni mogućnost da promijenimo dijelove na vozilima jer smo pod opsadom režimskih snaga. Snage sirijskog režima ,ne birajući mete, bombarduju naseljena mjesta gdje se nalaze civili, žene i djeca. Ispod ruševina zgrada koje su srušene u tim napadima nalazi se veliki broj ljudskih tijela", istakao je Ensari.

Ebu Kusey iz Hitne pomoći u Halepu je izjavio da su ruske snage i jedinice sirijskog režima upotrebom svih vrsta teškog oružja bombardovale grad.

"Na području koje kontrolišu opozicione snage nije ostalo nijedno naselje koje nije bilo meta napada. Ruske snage i jedinice sirijskog režima su vakumskim i barel bombama izvele napad na područja pod kontrolom opozicije", rekao je Kusey, dodajući da je u žestokim napadima ranjeno na stotine osoba.

"Ruske snage i jedinice sirijskog režima su prvo bombardovale bolnice koje su potpuno uništile. Zato sada ne znamo gdje ćemo sa ranjenima i bolesnima. Ruske snage i snage sirijskog režima su žestoko bombardovale pekare, bolnice, škole i naseljena područja. Meta napada su bila i vozila hitne pomoći. U ovim napadima je uništen veliki broj vozila hitne pomoći. Sada moramo jednim vozilom prevoziti više ranjenih. Znamo da to nije ispravno, ali trenutno nemamo drugog izbora", istakao je Kusey.

Na istoku grada Halepa tokom prethodnih šest dana u napadima ruskih snaga i jedinica sirijskog režima su poginula 322 civila, dok je ranjeno 1.150.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.