22.11.2016. 15:11
0
Ismail Serageldin: Zapadne demokratije su u dobukoj krizi
Na IX sastanku na visokom nivou u organizaciji Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" u Sarajevu obratio se i Ismail Serageldin osnivač i direktor Bibliotheca Alexandrina, biblioteke i kulturnog centra koji čuva sjećanje i na nekadašnju Aleksandrijsku biblioteku u Egiptu, i potpredsjednik Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi", koji je govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u svijetu zaključio kako su zapadne demokratije u dubokoj krizi.

Posebno se osvrnuo na izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU), Brexit, te pobjedu republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Zapadne demokratije su u dubokoj krizi. Glasanje o Bexitu otkrilo je kako su aktuelne političke mantre u Evropi vrlo opasne. Vidjeli smo i na izborima u SAD-u: snažno odbijanje globalizacije i trgovine. Ne iznenađuje da nakon uspjeha Brexita imamo rast rasizma u Ujedinjenom Kraljevstvu. To pokazuje i duboki jaz u izbornom tijelu koji imamo i u SAD-u. Objašnjenje za sve je sve veći jaz između bogatih i siromašnih, to imamo u svakoj zemlji, od Švedske do Somalije. Srednja klasa je sve više istisnuta. Sve je fokusirano na određene manjine u svijetu. Mnogo je zakonodavnih rješenja koja favoriziraju samo elitu", istakao je Serageldin.

Prema njegovim riječima, Brexit je Evropsku uniju doveo na raskršće na kojem Unija može nastaviti "teturati oslabljena" ili nastaviti hrabro i "preuzeti baklju jednog obnovljenog evropskog sna".

"Sada su strasti na strani onih koji žele uništiti Evropsku uniju i vratiti nacionalističke ideje. Tako je svugdje u svijetu. Moramo razgovarati o tome kakvu Evropu svijet treba, da li ta podmlađena Evropa može biti snažan partner. Možda će se na kraju potvrditi one temeljne vrijednosti na kojim je EU počela", zaključio je Seageldin.

Da svaki konflikt, na lokalnom ili globalnom nivou, treba rješavati isključivo dijalogom rekao je Nazim Ibrahimov, predsjednik Državnog odobra za rad s dijasporom iz Azerbejdžana.

On je izrazio nadu da bi današnji sastanak "mogao postati platforma dijaloga i razumijevanja koja kao takva može istupiti na međunardnu scenu".

U nastavnku sastanka na visokom nivou bit će održano nekoliko panel diskusija gdje će biti govora o evropskoj budućnosti balkanske regije te ulozi EU u podržavanju mira i stabilnosti u regiji Jugoistoka Evrope.

Sastanku prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, bivši predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i drugi.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.