5.12.2016. 13:04
0
Moskva i Washington raspravljaju o detaljima povlačenja pobunjenika iz Aleppa
Prijedlog koji je američki državni sekretar John Kerry uputio Rusiji o podijeljenom sirijskom gradu Aleppu iznosi detalje procedure povlačenja pobunjeničkih snaga, objavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući da će dvije zemlje raspravljati o tome u narednim danima.

- Tokom rusko-američkih konsultacija raspravljat će se o konkretnim rutama i vremenskim okvirima za povlačenje svih militanata iz istočnog Aleppa. Kada se sporazum postigne, prekid vatre će stupiti na snagu - izjavio je Lavrov.

Ruski ministar dodao je da će njegova zemlja tretirati kao teroriste sve oružane grupe koje odbijaju da napuste Aleppo, dodajući da će Moskva podržati operacije sirijske vojske protiv njih.

Kerryjev prijedlog predan je u subotu nakon što se sastao s Lavrovom u Rimu. Očekuje se da pregovori o planu počnu u utorak ujutru, saopćio je Lavrov u ponedjeljak. Dodao je da je početak razgovora odgođen za nekoliko dana na zahtjev Washingtona.

Lavrov je također izjavio novinarima da Rusija neće podržati nacrt rezolucije kojom bi se uvelo novo primirje u  Aleppu.

- Uzimajući u obzir ishode ranijih pauza u sukobu, apsolutno nema nikakve sumnje da pristalice nacrta rezolucije velikodušno žele  da omoguće militantima da se regrupišu i ponovo naoružaju i uspore oslobađanje istočnog Aleppa od ekstremista - izjavio je šef ruske diplomatije, prenosi Russia Today.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.