12.12.2016. 14:24
0
Turska policija u 11 gradova privela 235 lica osumnjičenih za veze s teroristima PKK
Turske snage sigurnosti provode opsežnu antiterorističku operaciju u 11 gradova u toku koje je do sada privedeno ukupno 235 lica osumnjičenih za povezanost s terorističkom organizacijom PKK/KCK i propagiranje terorizma posredstvom društvenih mreža

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske saopćilo je kako je operacija pokrenuta protiv aktivnosti terorističke organizacije PKK i njenih ogranaka koji djeluju u sklopu te terorističke mreže.

Operacija privođenja osumnjičenih lica i pretresa više stotina objekata provedena je u turskim provincijama Siirt, Kayseri, Izmir, Manisa, Hakkari, Adana, Gaziantep, Ankara, Mersin, Sanliurfa i Istanbul.

Među privedenima je i nekoliko lokalnih i regionalnih zvaničnika Narodne demokratske partije (HDP) i Partije demokratskih regija (DBP). Riječ je o zvaničnicima koji se terete za direktne veze sa teroristima PKK, kao i za širenje propagande te terorističke grupe.

Najveći broj privedenih je u Mersinu i Sanliurfi gdje su slobode lišene 64, odnosno 53 osumnjičene osobe.

PKK/KCK je separatistička organizacja koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. Riječ je o organizaciji koja vodi višedecenijsku oružanu kampanju protiv Turske, a skoro da je izvjesno da je upravo ta organizacija izvela i subotnji teroristički napad u kvartu Besiktas u Istanbulu u kojem je ubijeno 44, a ranjeno više od 150 osoba.

Naime, najviši turski zvaničnici su izjavili da rezultati dosadašnje istrage ukazuju da su teroristi PKK izveli napad aktiviranjem autobombe, a potom i eksplozijom prsluka na jednom samoubici u Istanbulu. Jedan od ogranaka te terorističke organizacije pod nazivom TAK je posredstvom interneta i sam preuzeo odgovornost za napad. Istraga o tom napadu još traje, a do sada je privedeno 13 osumnjičenih osoba.


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.