21.12.2016. 19:45
0
Sirijska djevojčica Bana: Želim se vratiti u Halep i postati nastavnica
Djevojčica Bana el-Abed (7) koja je bila glasnik tragedije u Halepu posredstvom društvenih mreža, izjavila je kako želi da se jednog dana vrati u rodni Halep i postane nastavnica, javlja Anadolu Agency (AA).

Djevojčica Bana i njena porodica u ponedjeljak su evakuirani s istoka Halepa na sigurno područje u Idlib, a nakon toga i u Tursku. Danas je porodicu primio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a nakon prijema Bana je za AA kazala da je sretna zbog dolaska u Tursku i da je njena porodica zahvalna toj zemlji.

Na upit novinara kako se osjećala tokom opsade u Halepu, Bana je kazala da je stalno bilo bombardiranje i da je strahovala da će poginuti te dodaje da je često sanjala kako gine.

"Stalno smo jeli rižu i makarone, a meni se jelo voće kojeg nije bilo. Tokom evakuacije, mama me stalno opominjala da moram biti oprezna i da se čuvam. Nosila sam maramu i niko me nije prepoznao", kazala je mala Bana.

Ističući kao joj je želja da se vrati u Halep i jednog dana postane nastavnica, Bana je kazala da trenutno u Halepu uopće nema škola, jer su sve porušene.

Djevojčica Bana i njena majka Fatemah, profesorica engleskog jezika, živjele su u istočnom Halepu. Prije tri mjeseca su otvorile nalog na društvenoj mreži Twitter, putem kojeg su tražile da se nešto učini kako bi se okončao masakr u Halepu. Prikupile su više od 320.000 pratilaca na društvenoj mreži.

Fatemah je ranije u poruci šefu turske diplomacije Mevlutu Cavusogluu uputila apel da im pomogne, a Cavusoglu joj je odgovorio da će zajedno s drugim civilima biti evakuirani iz Halepa.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.