4.4.2017. 16:55
0
Jens Stoltenberg traži od Njemačke da više ulaže u vojsku
Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je u utorak od Njemačke da ulaže više u odbranu, dotičući se osjetljive teme njemačke politike koja je također dovela do pogoršanja odnosa sa Sjedinjenim Državama.

- Za mene je od odlučujućeg značaja da se SAD i Njemačka usaglase da se mora ulagati više u našu sigurnost - izjavio je bivši norveški premijer u intervjuu za njemačke dnevne novine Handelsblatt.

- Kada je riječ o povećanju vojnih budžeta, tu se ne radi o tome da se udovolji SAD-u. Tu je riječ o evropskoj sigurnosti. Evropa je mnogo bliža krizama od SAD-a, bliža je Rusiji, Siriji i Iraku - kazao je Stoltenberg.

Dugo vremena tinjajući spor oko ulaganja u NATO pretvorio se u otvorenu svađu izborom američkog predsjednika Dionalda Trumpa, koji se požalio da saveznici ne plaćaju dovoljno za američku zaštitu.

Šefovi država članica alijanse dogovorili su se 2014. godine oko povećanja ulaganja u vojsku u visini dva posto BDP-a tokom jedne decenije.

Samo pet zemalja - SAD, Britanija, Grčka, Poljska i Estonija - trenutno ispunjavaju taj cilj, dok Njemačka ulaže samo 1,2 posto BDP-a u vojsku.

Najveća evropska ekonomija na meti je žestokih kritika iz Washingtona, dok predsjednik Trump tvrdi da Njemačka, dugogodišnja američka saveznica, duguje SAD-u i NATO-u "goleme sume novca" za višedecenijsku američku zaštitu, prenosi agencija AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.