21.5.2017. 21:35
0
Budimpešta: Ponovo demonstracije zbog spornih amandmana
Najmanje 5.000 demonstranata marširalo je danas centralnim dijelom Budimpešte pozivajući Vladu da povuku amandmane zbog kojih bi Centralnoevropski univerzitet /CEU/, koji finansira milijarder DŽordž Soroš, morao da napusti Mađarsku.


Učesnici današnjeg mitinga, takođe od Vlade premijera Viktora Orbana traže da ukinu nacrt zakona za koji se smatra da je pokušaj zastrašivanja građanskih grupacija finansiranih iz inostranstva. 

Orbanova partija Fides smatra da su protesti pokušaj Soroševe mreže da izvrši pritisak na vlasti da promijeni svoju politiku prema migrantima. 

Soroš je osnivač CEU i pristalica nevladinih grupacija u Mađarskoj. 

EU je pokrenula pravne procedure protiv Mađarske zbog pitanja Univerziteta. 

Orban ističe da Vlada želi da ukloni prednost koju CEU ima nad ostalim fakultetima. 

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.