26.5.2017. 20:45
0
Corbyn: Britanski angažman van zemlje povezan je s terorizmom u zemlji
Britanska vanjska politika promjenit će se pod labuurističkom vladom u onu "koja smanjuje umjesto da povećava prijetnju" zemlji, izjavio je u petak opozicijski čelnik Jeremy Corbyn.

Kazao je da su "brojni eksperti" povezali britanski angažman van zemlje s terorizmom u zemlji, dok se predizborna kampanja nastavila nakon napada u Manchesteru.

Također je obećao poništiti politiku smanjenih ulaganja u policiju - ali je naglasio da krivica za napade leži isključivo na teroristima.

Protivnici su kritikovali njegov govor, koji je uslijedio nekoliko dana nakon napada u kome su ubijene 22 osobe. 

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da je "potpuno monstruozno" što je laburistički čelnik pokušao da "opravda" akcije terorista.

A čelnik Liberalnih demokrata Tim Farron optužio je Corbyna da je iskoristio "groteskni" napad u Manchesteru "u političke svrhe". 

Corbyn je održao govor dok se velike političke stranke vraćaju predizbornoj kampanji nakon samoubilačkog bombaškog napada u mančesterskoj Areni u ponedjeljak navečer.

On je obećao "promjene u zemlji i van nje" ako Laburisti osvoje vlast - s novim vanjskopolitičkim prtistupom i s više novca za policiju, NHS i službe sigurnosti.

Kazao je kako ne želi da insistira na uskopolitičkim interesima" dok Britanci stoje jedinstveni nakon napada.

- Informirano razumjevanje uzroka terorizma suštinski je dio efikasnog odgovora koji će zaštiti sigurnost našeg naroda - to je pozicija koja se bori protiv trerorizma umjesto da ga podstiče - izjavio je, međutim, Corbyn, prenosi BBC.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.