30.5.2017. 17:42
0
Suđenje južnosudanskim vojnicima zbog silovanja humanitarnih radnica
Trinaest južnosudanskih vojnika na suđenju su zbog optužbi za silovanja stranih humanitarnih radnica i ubistva njihovog kolege iz te zemlje.

Incident koji se desio u Jubi prošlog jula rezultirao je izvještajem UN-a u kojem su UN-ovi mirotvorci optuženi da nisu ispunili svoju dužnost da zaštite civile.

Incident se desio tokom sukoba rivalskih snaga u Jubi, podsjeća BBC.

Advokat vojnika za agenciju Reuters je kazao da su navodi o krivici vojnika netačni, te da se incident desio u području pod kontrolom pobunjenika.

Suđenje se tiče napada na hotel Terrain u kojem su bili smješteni humanitarni radnici iz više međunarodnih organizacija.

- Između 50 i 100 vojnika je upalo na taj posjed, opljačkalo imovinu, te silovalo pet žena - kazao je direktor hotela Mike Woodward.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.