15.6.2017. 10:25
0
U zemljama Europske unije više nema roaminga
Od danas u zemljama EU počinje primjena nove uredbe koja određuje da korisnici i u roamingu ili u mobilnim mrežama u inostranstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama.

Telekom analitičari upozoravaju na oprez pri ‘trošenju’ mobilnog interneta, prenosi Hina.

Roaming znači da korisnici ‘gostuju’ u drugim mobilnim mrežama izvan svojih zemalja, a nova regulativa, koja je više od deset godina pripremana uz brojne otpore i institucija i operatora u Europi, sada donosi promjene uredbom Europskog parlamenta i Vijeća kojom su izmijenjena dosadašnja pravila za veleprodajna tržišta roaminga, čime su se stekli i svi preduvjeti da cijene usluga u roamingu (govorne i SMS usluge te prijenos podataka) budu jednake domaćim cijenama.

To znači da će cijene u roamingu korisnicima kada se nalaze u inostranstvu biti jednake nacionalnim cijenama prema drugim mobilnim mrežama, no telekom analitičari iz Europe upozoravaju korisnike na oprez pri korištenju mobilnog interneta odnosno prijenosa podataka.

Analitičari se slažu da će novu regulaciju roaminga korisnici najbolje moći osjetiti za glasovne mobilne pozive (razgovore) i SMS poruke, ali i da bi za mobilni pristup internetu i prijenos podataka mogli imati i troškove koje bi ih mogli iznenaditi.

Prenose i poruke Europske komisije korisnicima “ako kod kuće imate neograničene mobilne podatkovne tarife ili vrlo jeftine mobilne podatkovne tarife, vaš operator može primijeniti ograničenje na podatke tijekom roaminga. Ako je to slučaj, operator vas mora obavijestiti unaprijed o tome i upozoriti vas kada dođete do toga, a sve preko toga bit će podložno dodatnoj naplati”.

Stoga korisnicima savjetuju da za mobilni pristup internetu u inostranstvu koriste besplatni wi-fi gdje god i kad god je to moguće, a dobrim rješenjem drže i da korisnici na putovanju (turisti) kupe lokalnu SIM karticu u državi-članici koju posjećuju.


(Admir Oručević)

EURoaming
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.