9.7.2017. 20:00
0
Šesta godišnjica nezavisnosti Južnog Sudana - milioni stanovnika gladuju: Nema se šta danas slaviti
Nikakvom svečanošću ili službenim događajem nije u nedjelju obilježena šesta godišnjica nezavisnosti Južnog Sudana, države u raljama krvavog građanskog rata i strašne humanitarne krize bez presedana.

"Nema šta danas slaviti", kazao je 34-godišnji Ariik Majok u Jubi, prijestolnici najmlađe države svijeta, rođene 9. jula 2011. odvajanjem od Sudana.

Šest godina kasnije, trećina od 12 miliona stanovnika Južnog Sudana je raseljena, više desetaka hiljada je bez milosti ubijeno u sukobima između dviju suparničkih frakcija, a milionima prijeti glad.

Suparništvo između predsjednika Salve Kiira i njegovog potpredsjednika Rieka Machara eskaliralo je u decembru 2013. i pretvorilo se u bratoubilački rat. Uslijedili su pokolji po etničkoj liniji, masovna silovanja, regrutiranja djece za vojnike, a u augustu 2015. je sklopljen mirovni sporazum koji, međutim, nije urodio okončanjem rata.

Sukobima su posebno pogođena djeca. Njih 2.500 je ubijeno, a oko dva miliona raseljeno, objavio je UNICEF. Prema UN-u oko šest miliona ljudi pati od nestašice hrane.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.