17.8.2017. 11:26
1
Celik: Njemačka ne može diktirati politiku EU
Turski ministar za evropska pitanja Omer Celik izjavio je u četvrtak da izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o zaustavljanju širenja carinske unije između Ankare i Evropske unije šteti kredibilitetu bloka.


Merkel je izjavila u srijedu da neće biti nikakvog širenja carinske unije i "nikakve vrste njenog produbljenja" između Turske i Evropske unije, nakon niza sporenja povezanih s turskom kampanjom protiv političkih neistomišljenika od prošle godine i  propalog pokušaja vojnog udara.

- To je žalosna izjava. Trebali bismo istaknuti da nijedna članica EU ne smije davati naređenja institucijama EU niti uticati na procese u bloku - izjsvio je Celik na konferenciji za novinare u Ankari.

Takve su situacije veoma opasne, takve izjave štete kredibilitetu EU - kazao je.

Celik je izjavio da i EU i Turska mogu imati koristi od promjena u carinskoj uniji.

- Oni se, međutim, ponašaju kao da se to čini samo u korist Turske. Da budem potpuno jasan, mi nigdje ne žurimo - kazao je.

Celik je također pozvao Berlin da sarađuje s Turskom nakon što je uputila zahtijev Njemačkoj da izruči profesotra  teologije osumnjičenog da je imao značajnu ulogu u prošlogodišnjem propalom puču.

Turski mediji javili su da je Adil Oksuz primjećen u Frankfurtu i Ulmu i da ima privremenu dozvolu boravka u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wurttemberg.

- Nijedan naš saveznik ne može skrivati ubicu. Čak i mogućnost da naš saveznik krije nekoga za koga je jasno da je bio povezan s pučem, za nas je žalosna - izjavio je Celik, prenosi Reuters.

(FENA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.