19.8.2017. 17:35
0
Kontrademonstranti se okupljaju u Berlinu uoči neonacističkog mitinga
Očekuje se da se hiljade kontrademonstranata okupe u njemačkoj prijestonici u subotu kako bi protestovali protiv neonacističkog mitinga sazvanog da se obilježi 30. godišnjica samoubistva u berlinskom zatvoru bivšeg Hitlerovog zamjenika.

Očekuje se da se petstotinjak neonacista okupi na mitingu u berlinskom kvartu Spandau i policija strahuje od uličnih sukoba.

Ipak, u skladu s njemačkim zakonom, neonacistima koju učestvuju na današnjem mitingu nije dopušteno da rječju ili slikom glorificiraju Rudolfa Hessa.

Ljevičarske ekstremističke grupe saopćile su da planiraju "koristiti sva sredstva" kako bi blokirale marš u znak sjećanja na Hessa, koji je bio držan u zatvoru nakon dramatičnog solo leta u 1941. iz nacističke Njemačke u Škotsku s ciljem okončanja Drugog svjetskog rata.

Hess je robijao u zatvoru Berlin-Spandau i oduzeo je vlastiti život u augustu 1987. u 93. godini života.

Pokušaji njemačkih političara da zabrane desničarski skup bili su neuspješni, a glasnogovornica lokalnih vlasti u Berlinu naglasila je temeljni značaj slobode okupljanja.

Vlasti su izdale dozvole za najmanje četiri kontrademonstracije koje imaju podršku Socijaldemokrata lijevog centra, ekološke stranke Zelenih i ekstremno ljvičarske Die Linke, kao i sindikata i antifašističkih grupa.

Kai Wegner, lokalni parlamentarac, upozorio je na rizik uličnih sukoba između neonacista i ljevičarskih ekstremista, rekavši da "Spandau ne smije postati drugi Hamburg", aludirajući na nasilje koje je preplavilo sjeverni lučki grad tokom prošlomjesečnog samita G20.

Hess je idealiziran među mnogima na njemačkoj neonacističkoj sceni jer je ostao odan prvobitnim idealima nacionalsocijalizma iz 1920-ih i ranih 1930-ih.

Ti ideali otvorili su put Hitlerovom režimu da vlada Njemačkom od 1933. do njene propasti u 1945. kada su se savezničke snage primicale Berlinu.

Nakon leta u Škotsku kako bi pregovarao sa saveznicima o okončanju rata, Hess je prebačen u zatvor uoči kasnije presude za ratne zločine. Osuđen je na doživotnu robiju u bivšem savezničkom zatvoru iz ratnih vremena.

Zatvor je bio Hessov dom 30 godina prije nego što je bio uništen iz straha da bi mogao postati mjesto idolopoklonstva.

Hessovo tijelo je prebačeno i kremirano nakon što je njegova porodična grobnica u Bavarskoj postala redovno mjesto hodočašća neonacista, prenosi dpa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.