14.9.2017. 13:44
0
UN: Hitno okončati nasilje nad Rohingya muslimanima u Mijanmaru
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) izražava duboku zabrinutost zbog upotrebe pretjerane sile vojske Mijanmara protiv muslimana Rohingya te naglašava kako je hitno potrebno okončati s nasiljem u pokrajini Arakan.

Vijeće sigurnosti UN-a je u srijedu održalo sjednicu iza zatvorenih vrata na kojoj je razgovarano o posljednjim dešavanjima u Mijanmaru.

Tekeda Alemu, ambasador Etiopije pri UN-u, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti, kazao je novinarima da je na sjednici izražena zabrinutost zbog upotrebe prekomjerne sile snaga sigurnosti protiv civila.

"Vijeće sigurnosti UN-a je zabrinuto zbog upotrebe prekomjerne sile snaga sigurnosti protiv civila. Također su osuđeni napadi protiv civila. Vijeće sigurnosti apeluje da što prije prestane nasilje nad Rohingya muslimanima , smanje tenzije i zaštite civili", rekao je Alemu.

Dodao je da je Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo zadovoljstvo što je Bangladeš otvorio vrata Rohingya izbjeglicama.

Pozvao je Vladu Mijanmara da sarađuje s UN-om i drugim humanitarnim organizacijama u vezi s dostavom humanitarne pomoći ugroženima.

Matthew Rycroft, britanski ambasador u UN-u, kazao je novinarima da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija prvi put u devet godina usaglasilo zajedničko saopćenje u vezi s pitanjem Mijanmara, prenosi TRT.

S druge strane, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je "neprihvatljivo" nasilje nad muslimanima u Mijanmaru.

Uoči 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Guterres je na konferenciji za medije apelovao na zvaničnike Mijanmara da zaustave vojne operacije, okončaju nasilje i dozvole dostavu humanitarne pomoći.

Humanitarnu krizu je nazvao "katastrofom", napominjući da je broj Rohingya muslimana, koji su morali izbjeći u susjedni Bangladeš, već dostigao cifru od 380.000.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila na desetine muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana bili primorani bježati ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.