24.9.2017. 11:55
0
Brojna silovanja djevojaka i žena tokom etničkog čišćenja muslimana u Mijanmaru
Ljekari koji se brinu o 429.000 raseljenih Rohinja u Bangladešu pronašli su dokaze da su brojne žene i djevojke silovane tokom kampanje etničkog čišćenja, naveli su predstavnici ljekara koji rade za Ujedinjene narode i druge medicinske organizacije, prenosi Reuters.

Dokazi potvrđuju da su povrede kod velikog broja žena nanesene tokom seksualnog zlostavljanja ili grupnog silovanja pripadnica muslimanskog manjinskog naroda iz Mijanmara. Vlasti odbacuju takve optužbe, tvrdeći da vojska provodi mjere „protiv ekstremista“ da bi zaštitili civile. Portparol mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi, izjavio je da bi se silovane žene trebale njima obratiti.

- Mi ćemo ih zbrinuti i sve ispitati – rekao je.

Nakon 25. avgusta mijanmaske vlasti su pokrenule vojnu kampanju pri čemu je gotovo pola miliona Rohinja protjerano u Bangladeš, a veliki broj je ubijen ili ranjen, dok je  UN  ovu operaciju okarakterizirao kao etničko čišćenje.

Reuters navodi da su tokom razgovora sa osam ljekara u Bangladešu otkrili da su oni zbrinuli najmanje 25 žena koje su silovane od kraja augusta.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.