21.10.2017. 13:56
0
Španska vlada se sastaje kako bi ukinula autonomiju Katalonije
Španska vlada sastala se u subotu kako bi pokrenula zakonsku procereduru za ukidanje autonomije Katalonije, sjeveroistočne regije čiji su čelnici zaprijetili objavom nezavisnosti.

Sastanak vlade o aktiviranju člana 155 španskog Ustava, koji omogućuje centralnoj vladi da ukine autonomiju regije ukoliko ne ispuni svoje obaveze prema državi počeo je oko 10.00 sati ujutru po lokalnom vremenu. 

- Spreman sam na vanredni sastanak vlade na kome ćemo poduzeti mjere na obnovi legalnosti u Kataloniji - objavio je ministar unutrašnjih poslova Juan Ignacio Zoido na Twitteru.

Primjena člana 155 potez je bez presedana, i obilježava eskalaciju najveće političke krize s kojom se Španija suočava od propalog državnog udara u 1981. Njene političke posljedice predmet su brojnih spekulacija. 

- Pokušali smo na svaki način da izbjegnemo tešku situaciju, ali morate razumjeti da smo došli u iznimno tešku situaciju - izjavio je premijer Mariano Rajoy uoči sjednice vlade.

Sudeći po novinama sa sjedištem u Barceloni, La Vanguardia, aktiviranje člana 155 rezultirat će trenutnim preuzimanjem kontrole od Madrida nad regionalnim ministarstvom ekonomije, lokalnom policijom ili Mossos d'Esquadra, kao i nad katalonskim medijima i zvaničnim websiteovima.

Konačni cilj bit će raspuštanje administracije katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i održavanje novih regionalnih izbora.

Neki sugeriraju da bi Puigdemont mogao prekinuti proceduru pokretanja člana 155 ako i sam sazove izbore, prenosi dpa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.