21.10.2017. 18:32
0
Španska vlada smijenila katalonsko čelništvo, prinudila na nove izbore
Španska vlada odlučila je u subotu da smijeni secesionističko čelništvo Katalonije i da prinudi tu regiju na nove izbore, navodeći kako je morala da poduzme te mjere bez presedana i spriječila katalonsku nezavisnost.

Planom, koji još zahtijeva odobrenje gornjeg doma parlamenta, Senata, pokušava se riješiti najteža španska politička kriza u četiri decenije, ali se riskira bijesna reakcija pristalica nezavisnosti, koji tokom dana planiraju ulične proteste.

Izlažući odluku vlade, premijer Mariano Rajoy izjavio je da je katalonska ekonomija, na koju otpada petina nacionalne ekonomije, već u lošem stanju kao rezultat nastojnja regionalne vlade da proglasi nezavisnost.

- Tražit ćemo od Senata, s ciljem zaštite općih interesa zemlje, da ovlasti vladu da smijeni katalonskog predsjednika i njegovu vladu - izjavio je Rajoy na konferenciji za novinare.

To je prvi put od španskog povratka demokratiji u kasnim 1970-im da se centralna vlada pozvala na ustavno pravo da preuzme kontrolu nad regijom i da vlada njom direktno iz Madrida.

Direktna vladavina podrazumijeva punu kontrolu nad regionalnom policijom, finansijama i javnim medijima. Također će umanjiti ovlasti regionalnog parlamenta.

Rajoy je izjavio kako ne namjerava iskoristiti te posebne ovlasti duže od šest mjeseci i da će sazvati regionalne izbore što je ranije moguće kako bi se situacija vratila u normalu.

- Naš cilj je obnoviti zakon i normalnu kohabitaciju među građanima, koja je značajno pogoršana, nastaviti s ekonomskim oporavkom, koji je danas pod prijetnjom u Kataloniji, i proslaviti izbore u normalnoj situaciji - izjavio je Rajoy.

Mjere sada mora usvojiti gornji dom Španskog parlamenta, Senat, čije je glasanje zakazano za 27. oktobar.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji se sastaje sa svojom vladom, obratit će se javnosti u 21.00 sat, saopćio je njegov ured. On bi se trebao pridružiti protestima u Barceloni.

Puigdemont je 10. oktobra objavio simboličnu deklaraciju o nezavisnosti, ali je u četvrtak zaprijetio da će insistirati na zvaničnoj nezavisnosti dok vlada ne pristane na dijalog.

Očekuje se da katalonski parlament odluči u ponedjeljak da li će održati plenarnu sjednicu u narednoj sedmici kako bi zvanično proglasio republiku Kataloniju.

Katalonski mediji javili su da bi Puigdemont mogao odlučiti da raspusti regionalni parlament nakon objave nezavisnosti i sazvati izbore prije nego što Senat proglasi direktnu vladavinu Madrida.

Po katalonskom zakonu, ti izbori trebali bi se održati u roku od dva mjeseca, prenosi Reuters.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.