22.10.2017. 14:26
0
Kina: Uprkos usporavanju ekonomije Xi Jinping na vrhuncu političke moći
Kina svake godine mora otvoriti najmanje 15 miliona novih radnih mjesta zbog čega mora podržati poduzetnike, objavio je danas ministar rada te države dok traje 19. kongres Komunističke partije na kojoj je predsjednik Xi Jinping najavio novu eru za ovu državu, javljaju agencije.
Xi je na početku višednevnog kongresa Komunističke partije, kojem prisustvuje više od dvije hiljade delegata, u svom tri sata dugom izlaganju iznio svoju novu političku ideologiju te namjeru da piše novi ustav što bi ga stavilo u ravan sa prethodnim liderima Mao Zedongom i Deng Xiaopingom.

Njegova vizija je, prema koordiniranim izjavama zvaničnika već uobličena u formu „Xiove misli“, a strani dopisnici, kako prenosi Reuters, zaključuju da to označava vrhnac njegove moći koji niko više u Komunističkoj partiji ne može osporiti.

Reuters navodi izjave kineskih disidenata koji tvrde da je Xi svojim autoritarnim vladanjem obesmislio svako zasjedanje te da je za većinu delegata u kongresu „zasjedanje prilika za besplatni godišnji odmor u Pekingu“.

Domaći mediji su hvalili Xiov govor kao „najviše dostignuće u primjeni marksizma u kineskom kontekstu“, prenosi BBC. Navodi se, također, da će Xi, vjerovatno, do kraja kongresa uraditi ono što proteklih 20 godina nisu uradili njegovi prethodnici, a to je da svoje ime upiše u ustav Komunističke partije.

Xi je preuzelo vlast 2012. godine i sada ju je zacementirao, posebno nakon što je ranijih mjeseci procesuirao niz visokih zvaničnika Partije zbog korupcije. Njegovi kritičari tvrde da je to bio način da se riješi svih eventualnih protivnika.

Ekonomski rast Kine je usporio proteklih godina, a kreditni rejting je, nekada savršen, u blagom padu ponajviše zbog zaduživanja. Ali, Xi je u svom govoru najavio duboke reforme i razvoj novih ideja, te očuvanje „apsolutne vlasti partije nad narodnom vojskom.“

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.